BEYRUT-LÜBNAN
 
Lübnan’nın başkenti Beyrut denince akla savaş gelse de, gerek şehrin güzelliği, gerek zengin yemek kültürü ve gerekse renkli gece hayatından dolayı yıllardır Ortadoğu'nun Paris'i olarak adlandırılıyor.

Görülmesi Gereken Yerler: Bugüne kadar gördüğüm en güzel mağaralardan biri olan Jeita, Meryem Ana heykelini görmek için Harissa Tepesi’ne teleferikle çıkarken Beyrut’u da kuşbakışı izleme şansına erişeceksiniz. Ayrıca sahil şeridi Corniche ve Zeytunai Bay, Beyrut’un eski ruhununu yaşatan Achrafieh bölgesi, Güvercin Kayalıkları, şehrin en ünlü meydanı Place des Martyrs, Yıldız Meydanı, Mohammad Al-Amin Camisi, Saint Georges Greek Ortodoks Katedrali, kültürel etkinliklerin yapıldığı Eşrafiye Mahallesi, butik ve kafeleriyle renkli Saifi bölgesi, Beyrut Ulusal Müzesi, Beirut Souks, şehrin en önemli ve en meşhur caddelerinden birisi olan Hamra Caddesi, ABC Alışveriş Merkezi, Beyrut’un kalbinin attığı yer Downtown görülmesi gereken yerler arasında. Ben gitmedim ama Baalbek Harabeleri’ni de gitmişken görmekte yarar var.

Son olarak Beyrut’a 40 dakika uzaklıktaki Byblos kesinlikle görülmesi gerekiyor. Unesco Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bu eski ve çok iyi korunmuş güzel liman şehrinin kafe ve restoranlarında vakit geçirmelisiniz.

Ne Yenir: Falafel, humus, kebap, tabule salatası, nohutlu yogurt çorbası Lebeniye, Beyrut’un yerel birası Almaza ve anasonlu içkisi Arak’ı denemelisiniz.

Nerede Yenir: Lübnan yemeklerinin en iyisini yemek istiyorsanız Abd El Wahab iyi bir seçenek olacaktır. Akşam yemeği için en ünlü restoranlardan Babel Bay, Gilt Beirut, Mosaic, Liza, Al Mandaloun Sur Mer, Casablanca veya Gruen’e gidebilirsiniz. Ambiyansa meraklı olanlar için Centrale (Fransız) ve Venezia (İtalyan), steak sevenler için La Parrilla Winter’ı öneririm. Hamra’daki meşhur tatlıcısı Taj Al Moulouk’a da mutlaka uğrayın.

Beyrut’un gece hayatının ününü duymuşsunuzdur. Gece hayatı ilk olarak sıra sıra barların dizildiği Mono Caddesi’nde (Buraya İstanbul’un Nevizadesi diyebiliriz) ve Gemmayze’de başlıyor (ki burası Mono’ya göre daha popüler hale gelmiş durumda). Daha sonra ise en ünlü gece klüplerinden Sky Bar, White Bar veya B018’e geçiliyor. 
 
 

Nasıl Gidilir: İstanbul’dan direkt Türk Hava Yolları, Pegasus Airlines ve BoraJet ile Beyrut’a 1 saat 50 dakika’da ulaşabilirsiniz.

Yorumlar